Şehit Ronahî Amed

Ronahî

Kod Adı: Ronahî Amed
Adi Soyadi: Leyla Şeylemez
Partiye Katıldığı Tarih ve Yeri: 12.01.2006 Almanya
Şahadet Tarihi ve Yeri: 09.01.2013 Parîs (Fransaye)

Ronahi Amed arkadaş 1988 yılnda Mersin’de dünyaya gelir. Aslen Amed’in Lice ilçesinden olan Ronahi heval yurtsever ve Ezidi bir ailenin çocuğu olarak hayata adımlarını atar. Ailesi Ronahi heval doğmadan çok önceleri Mersin’e göç etmişlerdir. 1990 yılında Ronahi hevali de yanlarına alarak aile Avrupa’ya göç eder. Ronahi heval Avrupa ortamında büyür. Modernitenin merkezinde olması onun Kürdistan’a olan bağlılık duygularını zayıflatmaz. Yurtsever geleneğe bağlı olarak büyür. Gelişim süreci içerisinde okula gitmeye başlar. Üniversitede mimarlık bölümünü okurken özgürlük mücadelesine adım atar. 2006 yılında Almanya’da katılım sağlar.

2006 yılından itibaren Almanya, Berlin, Köln, Hannover, Frankfurt, İsviçre (Basel) gibi alanlarda 2010 yılına kadar gençlik hareketi bünyesinde çalışmalar yürütür. 2010‘da özgür dağlar yani ülkeye gelir. Yakaşık bir buçuk yıl dağlarda gerilla olarak yaşam ve mücadelesini sürdürür. 2011 yılının sonlarında yeniden Avrupa’ya düzenlemesi olur. Bu sefer şehit düşeceği güne kadar Fransa’nın Paris’inde çalışmalarını yürütmeye devam eder.

Asi bir duruşu vardır hevala Ronahi’nin. Her şeyden önce Önderliğe çok güçlü bir bağlılığı yaşar. Bu bağlılığını yaşam karşısındaki duruşunda görmek mümkündür. Çokuk yaştaki kızların evenlendirilmelerine karşı çok büyük bir öfkesi vardır. Bu durumu hiçbir şekilde kabul etmez. Buna karşı; „kadın her zaman ayakta, eylem halinde olmalıdır. Kadın kendi savunmasını yapabilmeli, umutları bir erkeğe bağlanmamalı, her şeyi kenisi yapabilmelidir“ der.

Bütün arkadaşları hevala Ronahi’ye çok değer verirler. Fakat bunun yanında bir o kadar da erkek arkadaşlar Ronahi hevalden korkarlar. Onun yanında yanlış yapmaktan duydukları çekince Ronahi hevalin birlikte mücadele ettiği erkekleri dönüşüme zorlar. Ronahi heval duruşuyla kadının kendi ayakları üstünde durabileceğini ispatlar. Almancayı çok iyi konuşması Ronahi hevalin Avrupa gençlik çalışmaları içinde büyük rol oynamasına katkı sunar.

Dağlara karşı büyük bir özlemi vardır Ronahi hevalin. „Ben dağlarda özgürdüm, bu kirli sistemin içerisinde değildim“ der. Büyük bir heyecanla gittiği dağlardan kendi isteğiyle ayrılmamıştı, isteksiz de olsa yeniden çalışmak için Avrupa sahasına düzenlenir. Ronahi arkadaş Avrupa’dan hiç hoşlanmaz. Kapitalist modernitenin insanı maneviyattan boşaltarak soğuk bir kütleye dönüştürdüğünü söyler. Avrupalı gençlerin duruşuna karşı da çok öfkelidir, amaçsızca yaşamalarını kabul etmez.

En büyük yoğunlaşması Önderlik Gerçeği üzerinedir. Her söyleminde Önderlik geçer, „Önderlik kadını özgürleştirdi“ diyerek yaşamı buna uygun örgütleme mücadelesi verir. Bir hayali vardır, bu hayalini yanındaki birçok arkadaşıyla da paylaşır. Bütün dünya insanlığına Önder Apo’yu tanıtmak en büyük hayalidir. İnsanın içerisine girdiği anlamsızlık girdabından ancak Önder Apo’nun fikirleriyle kurtulunabileceğine büyük bir inancı vardır. İnsanların ‚biz özgürüz‘ adı altında girdikleri şekillere öfke duyup, ‚bunlar kendilerine biz özgürüz diyorlar. Ama en derin köleliği bu şekilde yaşadıklarını bilmiyorlar. Kapitalist modernite onları gönüllü köleler haline getirmiş. Keşke bu insanlar Önderliği tanıyabilseydiler‘ der. Bunun geçekleşmesi için çok büyük çaba harcar.

Ronahi arkadaş ülkesine de çok bağlı biridir. Düşman bakılarından dolayı ailesi Türkiye metropollerine göç etmek zorunda kalır. Amed’i görme isteği yüreğinde bir hasret olarak kalır. Yanındaki yoldaşlarıyla bu hasretini paylaşmaktan geri durmaz, adeta vasiyet eder gibi; „bir gün şehit düşersem beni Amed’e götürün“ der. Öylesine söylenmiş sözler olmaz bunlar. Bu onun vasiyeti olur. Çünkü büyük bir özlem duyuyordur Amed’e. Amed’in tarihiyle buluşma, kültürünü doyasıya yaşama isteği büyüktür. Türkiye metropolleri ve Avrupa’da büyümesine rağmen Kürt kültürünü özümsemede güçlü bir hissiyatı vardır. Özellikle halaya durmayı çok server. Govendin Kürt kültürünün temel ifadesi olduğunu düşünür.

Kapitalist modernitenin kalbinde yaşayıpta kapitale ilgi duymamak kolay olmasa gerek. Derin bir toplumsal bilinç, gülçlü bir maneviyatı gerektirir. Maddi dünyaya karşı hiç ilgisi olmaz, ihtiyacından daha fazlasını asla almaz. Azla yetinmeyi devrimci yaşamının temel ölçüsü olarak belirler. Özellikle Önder Apo çizgisinde doğru militan olmanın maddiyata dayalı bir yaşama büyük bir ‘hayır’ ile başlaması gerektiğini belirtir, kendisi bu ilkeyi yaşamına uygulama mücadelesi verir. Kendisinden önce yoldaşını düşünmeyi de doğru PKK yoldaşlığının bir ilkesi olarak ele alır. En iyiyi, en güzeli önce yoldaşı için ister. Yoldaşlık ruhu Ronahi hevalde çok güçlüdür, buna büyük bir önem verir. Hissiyatı güçlü olanlar yaşama güçlü temas ettikleri gibi önceden olabilecekleri de hissmetme gücünde olurlar. Ronahi hevalde de güçlü, yaratıcı bir hisiyat vardır. Şehit düşeceğini önceden hissetmiş gibi yanındaki yoldaşlarına, “eğer şehit düşersem bu normal bir şehadet olmayacak. Şehadetim çok ses getirecek. Küçük bir ölümle dünyadan ayrılmayacağım, bunu herkes duyacak. İşte o zaman ben Önder Apo’ya karşı görevimi yerine getirmiş olacağım” der. Önderliğe sonsuz bir bağlılığı vardır. PKK örgütlenmesine olan sevgisi tüm evereni dolduracak yoğunluktadır. Bu yüzden de kaldığı her ortamda insanları bu sevgi yoğunluğunun içerisine çeker.

“Ben sonsuzluğa Amed’te uğurlanmak istiyorum” diyen Ronahi heval şehit düştüğünde Amed ile bir buluşmayı yaşar. Tam da belirttiği gibi olur, tüm dünya şehadetini duymuştur, herkesin dilinde bir Ronahi ismi vardır. Kürdistan baştan başa Amed’te onları karşılamadaydı. Sara, Rojbin, Ronahi tüm Kürt halkını Amed’te bir araya getirir. Artık sonsuzluk yolculuğunda daha huzurlu olabilirsin. Senin şehadetinle büyük hayalin de gerçekleşti. Sizinle dünya insanlığı Önder Apo’yu daha fazla tanıdı. Daha da ileriye götürmek bağlılık sözümüzdür.

Mücadele Arkadaşları

Kaynak: Şehitler Albümü

 

Close