AçıklamalarGenelŞehit

Ş.Bişeng Brûsk ve Ş.Sara Hogir Riha Yoldaşlarımızı Saygıyla Anıyoruz.

BEHDÎNAN-

Tüm Kürdistan Gençliği ve Demokratik Komuoyuna!

Kürdistan Özgürlük gerillasının Zap’ta ve Bakurê Kürdistan eyaletlerinde sergilediği destansı direniş karşısında faşist-sömürgeci Türk ordusu büyük bir tıkanma ve yenilgi yaşamaktadır. Başta imha ve soykırım gücü olan NATO ve sömürgeci, faşist Türk devleti Önderliğimiz ve gerilla öncülüğünde gelişen direniş karşısında yenilmiştir. Metina, Avaşin ve Zap’ta gün geçtikçe daha da büyütülen destansı gerilla direnişi, geliştirilen devrimci operasyonlar ile bunu bir kez daha gözler önüne sermiştir.

NATO’nun 2. en büyük gücü olmakla övünen faşist Türk devleti, demokratik modernite gerillası karşısında top yekûn bir yok olma ile karşı karşıyadır. Faşist Türk devleti yaşadığı tıkanmayı ve hezimeti aşma umuduyla Medya Savunma Alanları’na yoğunca bombardıman yapmakta ve bu şekilde direnişi geriletmeyi amaçlamaktadır. Bu saldırılar karşısında gün geçtikçe büyüyen direniş mevzileri düşmana verilen en büyük cevap olmaktadır.

Hiç şüphesiz yıllardır kesintisiz bir şekilde devam eden ve giderek büyüyen kadın özgürlük mücadelemizin direniş çizgisini belirleyen, başta Önderliğimiz ve kahraman şehitlerimizdir. Şehitlerimizin sayesinde ve onların verdiği emekler, bedeller ve destansı direnişleri ile bugün gençler ve genç kadınların katılımı ile özgürlük mücadelemiz, bu denli evrenselleşmekte ve tüm dünyaya umut ve direniş kaynağı olmaktadır.

Böylesi kıran kırana bir savaş ortamı içerisinde Kürdistan Özgürlük Hareketimizin ve Özgür Kadın Devrimimizin fedai öncülüğünü üstlenen Komalên Jinên Ciwan Koordinasyonu ve PKK Gençlik Komitesi üyemiz Bişeng Brûsk ve Komalên Jinên Ciwan- Komalen Ciwan Yürütme üyemiz Sara Hogir Riha yoldaşlarımız 28 Temmuz 2023 tarihinde, katliamcı-faşist Türk devletinin hava saldırıları sonucu Medya Savunma Alanlarında şehadete ulaşmışlardır!

Şehit Sara ve Şehit Bişeng gibi değerli militanları yetiştiren ve halkımızın özgürlük mücadelesine kazandıran başta değerli aileleri olmak üzere tüm direnişçi Cizre ve Urfa halkına ve tüm yurtsever Kurdistan halkımıza, gençliğine ve kadınlara başsağlığı diliyoruz.

Özgürlük saflarına katıldıkları andan, şehadete ulaştıkları ana kadar soluksuz bir yürüyüşün ve tereddütsüz bir katılımın sahibi olan Bişeng ve Sara yoldaşlarımız, yüreklerindeki özgürlük tutkusunu tüm yaşamlarına yansıtarak örnek bir APOCU militan olmayı başarmışlardır. Her iki yoldaşımız da büyük bir fedakarlık ve devrim coşkusu ile Bakurê Kürdistan’dan, Rojava’ya; oradan Başur ve Rojhilatê Kürdistan’a kadar APOCU fedailik ruhuyla demokratik modernite militanlığının seçkin temsilcileri olmuşlardır. Demokratik Gençlik Konfederalizminin ve Dünya Kadın Konfederalizminin örgütlendirilmesine öncü düzeyde katılıp paha biçilmez bir emeğin sahibi olmuşlardır. Bulundukları her alanda düşman faşizmi karşısında cesur, fedakar ve fedai bir duruş ile tüm Kürdistan halkına, gençlerine ve genç kadınlarına öncülük etmişlerdir.

ŞEHİTLERİMİZİN SİCİL BİLGİLERİ

 

Photo 4 2024 02 25 22 07 39

Kod Adı: Bişeng Brûsk

Adı-Soyadı: Rojda Bilen

Anne adı:Guli

Baba adı: Mehmet

Doğum Tarihi ve Yeri: 07.11.1988 Lozan/İsviçre

Aslen :Şirnak-Cizre/Koçtepe

Katılım Tarihi ve Yeri:2010-Eskişehir

Şehadet tarihi ve yeri : 28 Temmuz 2023 -Medya Savunma Alanları

 

Photo 2 2024 02 25 17 13 16

Kod Adı: Sara Hogir Riha

Adı Soyadı: Gülsün Silgir

Doğum Tarihi ve Yeri: 29.08.1990/ Viranşehir/Rıha

Anne adı: Medine

Baba adı: Seydi

Katılım Tarihi ve Yeri : 2011 -Mersin

Şehadet tarihi ve yeri : 28 Temmuz 2023 -Medya Savunma Alanları

 

 

Cizre’nin Yiğit Öncü Kadını: Bişeng Brûsk

Bişeng yoldaşımız Kürdistan direniş değerlerine bağlı, Cizîra Botan’lı yurtsever bir ailenin içerisinde 1988 yılında İsviçre/Lozan’da dünyaya geldi. Ailede abisi Şehit Brusk’ün ve geniş aile de olan şehitlerin değerlerine sahip çıkma duygusu ile büyüdü. Aldığı değerlere anlam katarak yönünü Kürdistan’a vermesini bildi ve düşmanın soykırım-asimilasyon politikalarını kendi şahsında boşa çıkardı. Daha genç yaştan itibaren düşmanın soykırım politikalarının farkında olarak Kürdistanî yönünü korumayı başardı. Her zaman halkımızın özgürlük mücadelesi ve düşman gerçekliği esas gündemi oldu. Buna layık bir katılımın sahibi olabilmek için her zaman büyük bir arayış içinde oldu. Özellikle Üniversite yıllarında APOCU Gençlik ve Genç Kadın Hareketi ile tanışınca Cizre’nin intikamını alma istemi daha gürleşti. PKK ve PAJK öncülüğünde yeni bir yaşamın var edilebileceğine olan inancı her gün daha da yükseldi. Eskişehir’de üniversite okuduğu yıllarda düşmana karşı dirilişin ancak ve ancak radikal bir mücadele ile olacağı bilinci ile gençlik ve genç kadın çalışmalarına katıldı. Kuzey Kürdistan gençliğine köylerden mahallelere ve şehirlere varana dek öncülük yapmayı esas aldı. Düşmanın engel olma çabalarına karşın hiçbir şekilde geri adım atmayarak üzerine düşen rolü oynamasını bildi. 2010 yılında profesyonel bir devrimci olarak katıldığı Komalên Ciwan ve Komalên Jinên Ciwan çalışmalarından şehit düştüğü güne kadar üstün bir katılımın ve başarının adı olmuştur. İlişki kurduğu her genç, kadın ve ailelerde mutlaka bir iz bırakmış ve onlara ahlaklı ve politik doğru yaşamın kapılarını aralamıştır. Bakurê Kürdistan gençliğini eğitip örgütleyerek düşman karşısında direniş saflarına çekmede yine Kürt gençliğinin akın edercesine yönünü gerilla saflarına vermesinde etkili bir rolün sahibi olmasını bilmiştir.

Yoldaşlığı, ahlakı, bağlılığı ve militan duruşu ile gittiği her yerde saygınlık uyandırmıştır. Önder APO’nun paradigmasında daha yetkince derinleşmek ve buna göre bir militan kişilik sahibi olmak için yönünü özgür Kürdistan dağlarına vermiştir. Dağlarda katıldığı özgür kadın ve gençlik akademilerinde PAJK ve PKK militan kimliğinde daha da derinleşerek özverili bir duruşun sahibi olmuştur. Kendini askeri ve ideolojik anlamda daha fazla donatmıştır. Katıldığı Şehit Nuda Karker ve PKK Sakine Cansız Ocağı eğitim devreleri ile birlikte Önder APO’yla daha fazla bütünleşmiş, Kadın Özgürlük İdeolojisi’nde daha derin bir şekilde yoğunlaşarak özgür kadın duruşunda örnek teşkil eden bir katılımın sahibi olmuştur. Kürdistani ve doğal özellikleri ile çalışmalara öncülük ettiği her parçada gelişmenin, örgütlenmenin ve eylemselliğin adı olmuştur.

Bişeng yoldaşımız gençlerin ve genç kadınların nerede örgütlenme ihtiyacı varsa yönünü oraya vermiştir. Başurê Kürdistan gençlik ve genç kadın çalışmalarına Leyla Qasım’ların ruhu ile katılmış ve büyük bir emeğin sahibi olmuştur. Burada göstermiş olduğu başarılı pratiğin ardından uzun yıllar Rojhilatê Kürdistan gençlik çalışmalarına öncülük etmiştir. Yüzlerce genci ve kadını eğitmiş, İran Rejimine karşı bilinçlendirmiş ve direnişe sevk etmiştir.

Kadın devrimi olan Rojava devrimine daha önde katılabilmek ve gençleri, genç kadınları Önder APO’nun fikri ile eğitebilmek için yönünü Rojava devrimine vermiştir. Bişeng yoldaşımız, büyük bir cesaret ve tutku ile düşmanın Rojava’yı imha etme saldırıları karşısında gençliği ve halkı uyandıran serhildan ruhu olmuştur. Gittiği alanlarda görevlerini başarılı bir şekilde yerine getirdikten sonra tekrardan yönünü Medya Savunma Alanları’na vermiştir. Mücadele dolu yıllarında yorgunluk ve durmak bilmeyen, akarsu gibi temiz ve coşkulu bir yürüyüşün sahibi olmayı bilmiştir. Şehit Sara ile birlikte faşist Türk devletinin hava saldırıları sonucunda şehadete ulaşmıştır.

Bişeng yoldaş demek mütevazi ve asil bir devrimci kadın duruşu demektir. Bu duruşu ve öncü katılımı ile Berivan Cizre’lerin ardılı olmuştur. Bizler de Şehit Bişeng’in bizlere devrettiği mücadelesini zafere taşıyacağımızın sözünü yineliyoruz.

Maneviyat, Bilinç ve Emek ile Örülmüş Bir Yaşam: Sara Hogir Riha

Sara Hogir Riha yoldaşımız; Önderliğimizin lanetin ve Kutsallığın mekanı olarak adlandırdığı Urfa’da, kutsallığın köklerinden yetişen yurtsever bir ailede doğmuştur. Kürdistanî değerlerine bağlı ve bu öz ile büyüyen bir kişiliğin sahibi olmuştur. Daha küçük yaşlardan Önder APO’ya olan bağlılık ve sevgiyi gittikçe büyütmüş ve içinde de büyümesini bilmiştir. Önderliğe daha doğru bir temelde sahip çıkmanın yolunun aktif mücadeleden geçtiğini bilmiştir. Özgürlük yolu ile buluşmasında 1992 de Mardin -Kızıltepe de faşist Türk ordusu ile çatışma sonucu şehid düşen abisi Şehit Hogir Riha’nın etkisi büyük olmuştur. Sara yoldaşımız hep bir gün abisinin silahını kaldırmayı amaçlamıştır. Önderliğe ve şehitlere daha doğru temelde bir katılımın sahibi olabilmek için 2009 yılında üniversite okumak için gittiği Mersin alanından APOCU gençlik çalışmalarına katılmıştır. Özel savaşın asimilasyon politikalarını Türkiye metropollerinde daha yakıcı gerçekliğiyle gören Şehit Sara, verilmesi gereken cevabın militanca bir düzeyde mücadeleye katılmakta olduğunu gördüğü 2011 yılında Mersin’de Kürdistan Özgürlük Hareketine katılmıştır. Bakurê Kürdistan ve Türkiye gençliğini örgütlemek için büyük bir emeğin sahibi olmuş ve kısa bir zaman içerisinde halkının ve kadınların öncüsü durumuna gelmiştir. Birçok kez düşman tarafından gözaltına alınmış, tutuklu kalmış ama kimse onun özgürlük istemlerini kelepçeleyememiştir.

Sara yoldaşımız, 2013 yılında Paris Katliamı ile faşist Türk devletinin Kadın Özgürlük Mücadelemizi hedeflediği bir dönemde Sakine Cansız’lara yaraşır bir militan duruşun sahibi olma kararlılığı ile yönünü Kürdistan dağlarına vermiştir. Sara adını alarak Paris Katliamının intikamını almayı ve Kadın Özgürlük Mücadelesinde öncü bir militan olmayı kendine amaç edinmiştir. Şehit Hogir Riha’nın adını da alarak çocukluk hayali olan şehide layık olma amacını gerçekleştirmiştir.

‘Hep Kavgaydı Yaşamım’ ilkesini kendisine esas almış ve her zaman APOCU bir kadın olmanın gururunu ve onurunu yaşamıştır. Apocu olmanın gururunu ilişki kurduğu her arkadaşta hissettirmiştir. Önder APO’nun paradigmasını daha yetkince kavrayabilmek ve adına yaraşır bir katılımın sahibi olabilmek için gençlik akademilerinde kendini eğitmiştir. Zamanla kendini, devrimciliğe yeni adım atan yüzlerce militanı eğitme düzeyine getirmiştir.

Gelişen düşman saldırılarına karşı Apocu bir kadın militan olarak gerekli cevabı vermek isteyen Sara Yoldaşımız, savaşın yoğun yaşandığı alanlara gitmek istemiştir. Özellikle Bakur alanında gerillacılık yapmayı en büyük hayali haline getiren yoldaşımız, bu hayalini gerçekleştirmek için büyük bir ısrarın sahibi olmuştur. Hem askeri hem de ideolojik anlamda kazandığı yetkinlik ile 2015 yılında Bakur Devrimini örgütlemek ve Önderliğin fiziki özgürlüğünü sağlamak amacı ile yönünü Cilo dağlarına vermiştir. Zorlu ve bir o kadar öğretici bir pratiğin sahibi olan Şehit Sara, Cilo dağlarında adeta yeniden doğuşu yaşamıştır.

Yıllarca Medya Savunma Alanları’nda Şehit Ali Çiçek ve Şehit Leyla Şaylemez akademilerinde, yüzlerce genç savaşçıyı eğiterek düşmana darbe vurulmasında güçlü ve etkin rol oynamıştır.

Daha sonra, DAİŞ saldırılarından Botan halkını korumak amacı ile yönünü Mexmûr’a vermiştir.

Sara Yoldaşımız emekçi, maneviyat dolu ve moralli katılımı ile bulunduğu her alanda yoldaşları, gençler ve genç kadınlar içerisinde ilham kaynağı olmuştur. Şehit Rüstem Cûdî Mexmûr Kampı’nda gençlik çalışmalarını yürütmüş ve gençlerin, kadınların Botan halkına yaraşır bir kültür ile yaşamasında, örgütlenmesinde önemli bir emeğin sahibi olmuştur.

2019 yılında Şehit Zeynep Kınacı Özgür Kadın Akademisine katılmıştır. Bu eğitim ile birlikte Kadın Devriminde daha ön saflarda yük kaldırabilmek için kadın tarihinde ve özgürlük bilincinde derinleşmiştir. Önderliğimizin ‘kadın tarihi Sara’nın yaşamıdır’ perspektifini kendine esas almış ve gerçekten Saralaşmak için eğitime her zaman öncelik vermiştir. Eğitimden sonra genç kadınları ve gençleri örgütlemek amacı ile yönünü Rojhilat alanına vermiştir. Yüzbinlerce kadının ‘Jin Jiyan Azadi’ felsefesi ile buluşmasına öncülük etmiştir. Sara heval her zaman kararlı ve iradeli bir duruşun sahibi olmuş ve bulunduğu alanlarda yoldaşlarına yol gösterici olmuştur. ‘Yoldaşlık, hakikatten pay almaktır’ inancı ile mücadelede yoldaşlık ilişkilerinin yüceleştirilmesini her zaman kendine esas almıştır. Yılmayan, azimli bir yürüşün sahibi olmuştur. Güler yüzü ve içten kişiliği sayesinde ilişki kurduğu her yoldaşında derin izler bırakmayı başarmıştır. 28 Temmuz 2023 günü Bişeng yoldaş ile birlikte şehadete ulaşan Sara yoldaşımız; militanca duruşu, fedaice katılımı, güçlü ve samimi yoldaşlığı ile halkımızın özgürlük tarihindeki onurlu yerini almıştır. Yoldaşları olarak Sara yoldaşımızın mücadelesini zafere taşıyacağımızın sözünü veriyoruz.

Şehit Bişeng ve Şehit Sara melek kadar saf ve temiz yüreklerinde, düşüncelerinde son şehadet anlarına kadar da Önderliğin fiziki özgürlüğünü ve demokratik bir toplum yaşamını amaçladılar ve hayal ettiler. Bizlere hiç sönmeyecek bir meşale devrettiler ve bu meşale şehitlerimizin intikam ateşiyle her geçen gün daha fazla gürleşmektedir.

Tüm Kürdistan gençliğini ve Genç Kadınlarını şehitlerin vasiyetine sahip çıkarak faşizmi yıkma mücadelesine Bişenglerin ve Saraların fedai gençlik ruhuyla katılmaya çağırıyoruz. Şehitlere cevap olmanın yolu, onların hayallerini devam ettirmek ve amaçlarına ulaşılması için savaşmaktan geçmektedir. Sara’ların ve Bişeng’lerin ardılları olarak onların Kürdistan gençliğine ve genç kadınlarına devrettiği direniş mirasına güçlü bir şekilde sahip çıkmalıyız. Her gün düşmana darbe vurarak şehitlerimizin intikamını almak bizlerin esas görevidir. Bu temelde tekrardan kahraman şehitlerimizin değerli aileleri olmak üzere tüm Kürdistan halkına başsağlığı dileklerimizi ifade ediyor, şehitlerimizin intikamını alma, anılarına bağlı kalma ve amaçlarını mutlaka gerçekleştirme sözümüzü yineliyoruz.

Bijî Serok APO!

Bê Serok Jiyan Nabe!

Jin Jiyan Azadî!

Şehîd Namirin!

PKK GENÇLİK KOMİTESİ

26.02.2024

Related Articles

Check Also

Close
Close