Şehit Serhed Qamişlo

Serhed Qamişlo

Kod Adı: Serhed Qamişlo
Adi Soyadi: Guven Aydin
Partiye Katıldığı Tarih ve Yeri: 2011
Şahadet Tarihi ve Yeri: 21.01.2013 Serê Kaniyê

 

PKK hareketi oluşum diyalektiğiyle dünyada benzeri olmayan bir özgürlük hareketidir. PKK gibi yaşamış ya da savaşmış bir parti veya harekete tanık olmak mümkün değildir. Ne yaşamının bir örnegi vardır ne de verdiği savaşın. Bu anlamda eşizdir. Üslubu, yaşam kültürü, mücadele ısrarı, direniş düzeyi, bilinç ve iradeye dayanan pratiğinin dünyanın herhangi bir yerinde örneğine rastlayamazsınız. Bir tek Kürdistan’da bu gerçeklik vardır. Dolayısıyla PKK’yi yerleşik ölçülerde tanımlamaya çalışmak, PKK’li olmadan PKK’yi tanıdığını iddia etmek büyük bir boşluğa denk gelebilir. Bulunduğu ortamda hiçbir şey söylemeden, sadece duruşuyla insanları büyük etkileyen kaç örneğe rastlanabilir ki? Ancak PKK tarihi bunun sayısız örneğiyle doludur. Gittikleri yerlerdeki halkın dilini bilmedikleri halde büyük bir örgütleme gücünü açığa çıkaran öncülerin hareketidir PKK. Bir Kemal Pir vardır bu hareketin mayasında. Bir Haki Karer, Mazlum Doğan, Agit, Beritan, Zilan vardır. Bu yüzden dünyanın dört bir yanından insanları buluşturan bir özgür yaşam tutkusu olmayı başarmıştır. İnsanlar sadece bakarak büyük bir kararlılıkla sonuna kadar PKK’ye katılmıştir. PKK’nin özüyle tanıştıkları ilk andan itibaren derin bir aidiyet duygusunu yaşamış ve son nefeslerine kadar güçlü bir inançla kendilerini adamışlardır. Her katılım kendisiyle beraber sayısız yeni canı da PKK ocağına akıtmıştır. PKK hareketi böyle büyümüş ve bugün dünyada yeni yaşam umudu olmayı başarmıştır. Önder Apo bu hakikatin yaratıcısı olarak bugün dünya devrim önderliği olarak anlam bulmaktadır. Bu gerçeklik içerisinde bir deniz dalgası gibi sessiz ama güçlü, yaşamı etkileyen duruşlardan biri de Serhed Qamişlo’dur.

Serhed Qamişlo Rojava Devrim süreci daha başlamadan alana gelip çalışma yürüten, devrimin temelini oluşturan kadrolardan olur. 2011 yılında Serhed Rojava alanındadır. YXK çalışmalarının aktif bir örgütleyicisidir. 2012 yılına kadar devrimin geliştirilmesi ve savunulması için önemli çalışmalar yürütür. Sayısız genci devrim duygusu etrafında buluşturur. Düşman saldırdığında direnisi örgütlemede büyük bir ustalık sergiler. Adeta örgütleme ve harekete geçirmek için doğmuştur. Bulunduğu her alanda büyük bir inanç ve bağlılığı etrafında örgütler. Böylece devrimin ruhunu oluşturmada büyük emek sahibi olur. İlk görüşte ondan etkilenip mücadele saflarına katıllan gençlerin sayısı oldukça fazladır. Bir arkadaşı Serhed heval ile tanışmasını büyük bir heyecanla anlatırken Serhed hevalin Önder Apo’nun belirttiği ‘örgütlendirilmiş hakikat’ olarak kadro gerçekliğini ne kadar içselleştirdiğini de ifade eder.

“2011 yılında Qamişlo’da parkta oturmuştum. Heval Serhed de parkın uzak bir köşesinde tek başına oturmuştu. İlk defa görüyordum. O zamana kadar gördüğüm kimseye benzemiyordu. Tanımadığım bir duygu beni Serhed hevalin yanına kadar götürdü. O da beni fark etti. Yanına gidip ‘seni ilk defa görüyorum, buralı mısın’ dedim. Sakin bir edayla ‘neden soruyorsun’ gibi bir soruyla bana cevap verdi. Ben de ‘buradaki insanlara benzemiyorsun, seni daha önce buralarda hiç görmemiştim’ dedim. İnsanın içine işleyen bir gülümsemeyle ‘sen buraya gelen herkesi tanıyor musun’ dedi. ‘Genelde herkesi tanıyorum’ dedim. Serhed heval ‘sen gerillaları tanıyor musun, Rêber Apo’yu tanıyor musun’ dedi. İsimlerini duyduğumu söyledim. Sonra parti, Önderlik, gerilla ve özgürlük mücadelesi hakkında kısa anlatımlar yaptı. Bana ‘biz gençlerimizi örgütleyip düşmana karşı savaşacağız. Bir devrim yaşanıyor, biz bu devrimin savunma gücü olacağız. Benimle hareket etmeye var mısın’ dedi. Fazla düşünmeden, ‘sen nereye gidersen seninle gelirim’ dedim. Bir daha da arkamı geri dönmedim. Ben bu şekilde katıldım. Girdiği her ortamı değiştiriyordu, kısa bir süre annelerle konuştuktan sonra anne şunu söylerdi; “istiyorsan kızımı istiyorsan oğlumu al.” Annemle birkaç söz konuştu, annem oğlumu götürebilirsin dedi. Bu düzeyde etkiliydi. Serhed heval on yıl önce benimle böyle konuşmuştu, 2013 yılında şehit düştüğünde büyük bir etki yarattı. Şehadeti de en az yaşamı kadar etkiliydi. Şehit düştükten sonra da örgütlemeye devam etti, dolayısıyla yaşamaya…”

Serhed heval büyük bir azimle çalışmaları örgütler. Girdiği her ortamda sevilen biri olur. Özellikle halkın büyük güven, sevgi ve bağlılığını kazanır ki Rojava devriminin bir ruh etrafında örgütlendirilmesine imkan olur. Tarzı, üslubu yaratıcı, kazanımcı ve dönüştürücüdür. En zor durumlar karşısında bile Apocu militan çizgiden taviz vermez. Önder Apo’nun PKK’nin temel bir ilkesi olarak belirlediği “ilkede katı politikada esneklik” i çalışmalarında esas alır. Böylece kimse ondan uzaklaşmaz, aksine yurtsever olmayan, siyaseten PKK karşıtı olanların dahi sempatisini kazanır. Yaşam duruşundan etkilenip mücadele saflarına katılan sayısız genç olur. Özellikle Qamişlo’da herkes tarafından tanınan ve sevilen biridir. Qamişlo’da rejimin gençler üzerinde büyük bir özel savaş etkisi vardır, halk önemli oranda yürütülen özel savaş uygulamalarından etkilenir. Qamişlo’da yurtseverliğin yeniden canlandırılmasında heval Serhed ve heval Lewend’in etkisi büyük olur. Halkı devrimci halk savaşı etrafında örgütlemede ciddi sonuçlar alırlar. 2012-2013 yıllarında verilen ilk savaşlarda bu çalışmalar sonuç verir. Katılımların artmasıyla savaş bir düzey kazanır ve devrimi geliştirmenin yolları açılır. Bu yüzden devrimin ilk şehitlerinin layıkıyla anlaşıması gertiğini sürekli salık verir Önder Apo. Haki Karer anlaşılmadığında PKK’nin kuruluşu anlaşılamaz. 14 Temmuz Büyük Ölüm Orucu şehitleri yeterince anlaşılmadan 1984 gerilla atılımı anlaşılamaz. Beritan çizgisi zihinlerde karşılık bulmasa bin yıllardır Kürdistan toplumunu kemiren ihanete karşı tutum alınamaz. Zilan’ın xwe-da düzeyi hakkıyla anlaşılmadan Apocu fedai ruhun yarartıcı gücü anlaşılamaz. Rojava Devrimi’nin ilk şehitleri de böyledir. Heval Serhed bu hakikati yüksek bir bilinç ve ruhla yaşayarak sonsuzluk yolculuğuna başlar.

Bazı yaşam öyküleri birlikte sunulduklarında gerçek anlamlarına kavuşurlar. Birbirlerinden ayrı anlatıldıkları zaman bir şeyleri hep eksik kalır. Bu yüzden birlikte anlatılmaları gerekir, tüm kulaklar, hisseden yürekler onları birlikte bulmalı. Fotoğrafları yan yana olmalı ki anlamlarından bir şey eksilmesin. Türküleri birlikte söylenmeli ki ezgileri tamamlansın, sonsuzluğa uzanan tek bir ses olsunlar. Serhed ve Lewend do çoğunlukla aynı hikayede buluşurlar.

Heval Lewend heval Serhed’ten önce şehit düşer. Bu Serhed heval üzerinde derin bir etki bırakır. Geç kalmışlık duygusu gelip ruhunu kuşatır. Lewend Serhed’ten önce şehit olmamalıydı. Buna inanıyordu Serhed heval. Bu yüzden Lewend hevalin şehadet haberini duyduğunda ısrarla nerede şehit düştüğünü sorar. Lewend’in intikamını tam da şehit düştüğü yerde almalıdır. Israrları üzerine Lewend hevalin şehit düştüğü alana geçer. Sözleşmeleri vardır, sözüne sonuna kadar bağlıdır Serhed. Gelir gelmez büyük bir saldırı ruhuyla çetelere darbeler vurur. Lewend heval ile arasına fazla zaman girsin istemez, ondan uzakta kalmayı yoldaşlığına sığdırmaz. Savaş yoğun bir şekilde devam eder, çeteler ağır kayıplar verirler. Serhed heval daha fazla sürdürmez ayrılığı, Lewend hevale ulaşmıştır artık. Yaşanan yoğun çatışmada O da şehitler kervanına katılır. Lewend heval de tıpkı Serhed heval gibi şehadetiyle de örgütlemeye devam eder. Sonsuzluğa uğurlamak için tüm Qamişlo cenaze töreninde buluşur. Lewendler çoğalır mücadele saflarında.

Mücadele Arkadaşları

Close