GenelRöportajŞehitŞehit AnılarıVideo

Şehit Tolhildan Qandîl Anısına

Mücadele arkaşı Şehit Tolhildan Qandîl’i anlatıyor

“Öncelikle Şehit Tolhildan Qandîl yoldaşın Şehadetinin birinci yıl dönümünde, tüm özgürlük yolu şehitlerini anmak istiyorum. Aynı zamanda “Jin Jiyan Azadî” devriminin tüm şehitlerinin önünde saygıyla eğiliyorum. Tolhildan yoldaş, yaşamıyla, savaşıyla, sözüyle ve eylemiyle anılması gereken kahramanlardan biridir. Heval Tolhildan, kahramanlığı ve cesaretiyle tanınan Mehabad şehrinde yurtsever bir ailede doğdu. Çocukluğundan beri ülkesinin özgürlüğüne aşık olarak büyüdü. Çocukluğundan itibaren işgalci İran devletinin politikalarını hiçbir şekilde kabul etmedi. Çocukken ülkesinin kahramanlarından olacağına söz verdi. Ailesinde bulunan şehitlerin kişiliği üzerindeki etkisi o kadar büyüktü ki, konuşmaya başladığında hep onlardan bahsederdi. Yurt sevgisi bilinciyle büyüdüğünü söyleyebiliriz.

Şehit Tolhildan’ın ailesi Mehabad şehrinde yurtsever bir aile olarak biliniyor. Heval Tolhildan yurtsever ve onurlu bir insandı. Sürekli özgürlüğün hakikatini arıyordu ama bu özgürlük ölçüsünün düzeyi yüksek olduğundan hiçbir zaman klasik partilere yönelmedi. Önder APO’yu, tanıyor, Kürdistan sorunlarına tanık oluyor; o zaman netleşiyor ve APO’cu hareketi kendisine temel olarak seçiyor. Yolunu Özgürlük hareketinde buluyor. Çünkü APO’cu hareket, Kürt halkının ve dört parça Kürdistan’ın özgürlüğü için büyük bir mücadele içinde olduğunu eylem ve faaliyetleriyle kanıtlamıştır.

 

Sonuna kadar sade ve mütevazı bir devrimciydi!

Heval Tolhildan bir hakikat arayışçısıydı. “Sadece ben devrimci olacağımı, hepsi bu.” demedi. Bu intikam için yeterli değildi. Yaşamından asla taviz vermedi. Bu nedenle yaşam standartlarından taviz vermedi ve Kürdistan özgürlük saflarına katıldı. Gerçek nedir ve ne yapmalıyım? Her konuda araştırmalıydı, bilimsel ve ilmi bir tavırla yaklaştı. Heval Tolhildan’ın her konuda araştırması ve çalışması vardı. Heval Tolhildan ile bir konu hakkında tartıştığınızda mutlaka bilgi seviyesi farkedilirdi. Çünkü çok iyi bir araştırmacıydı. Sadece katıldıktan sonra değil, katılmadan önce de çok okurdu ve Şehit Tolhildan’ın farkı da buydu. Her konuyu araştırır, incelerdi.

Heval Tolhildan, en zor zamanlar ve görevlerde hazırdı. O, yaşamda bir derviş gibiydi. Heval Tolhildan’ın hayatına bakıldığında devrimci bir yaşamın nasıl olması gerektiği görülürdü. Basit ve anlaşılırdı. Sonuna kadar sade ve mütevazı bir devrimciydi. Aynı zamanda çok bilgiliydi. O kadar çok şey biliyordu ki on okula öğretmenlik yapabilirdi. Felsefik, edebik ve diğer birçok alandaki bilgisi şaşırtıcıydı. Bir elinde silah, diğer elinde kalem olan bir gerillaydı. Eşi benzeri olmayan bir yazar ve şairdi.  Tüm bu niteliklere sahip olmanın yanında hayatta eşi benzeri olmayan bir emekçiydi.

Her genç, komutanının izinden gitmelidir!

Örgüt bir süredir Rojhilat ve İran’daki çalışma tarzını değiştirmek istiyordu. Bu temelde kadrosunu İran şehirlerine gönderiyordu. Heval Tolhildan örgütün güvenini kazandı ve ben hazırım dedi. Örgüt de bu güveni verdi. Merivan dağlarından Sakız’a, Mukriyan dağlarından Sardeşte, Mehabad ve Bukan ilçelerine kadar, aynı zamanda Kırmaşan’dan Sine gibi şehirlere, İsfahan Tahran ve Kuzey İran’ın büyük şehirlere kadar devrimci faaliyetler yürüttü ve gençliği örgütledi. Heval Tolhildan, çalışkanlığıyla Doğu Kürdistan gençliğinin komutanı oldu. Her genç, komutanının izinden gitmelidir. Qazi Muhammed’den intikam almak isteyen günümüz gençleri, arkadaşları Tolhildan’ın izlediği yolu takip etmelidir. Çünkü Heval Tolhildan yaşamıyla, eylemleriyle devrimciliğin ne olduğunu kanıtladı. Şehit Tolhildan’ın bizim için kurduğu temel, tüm Kürdistan gençliği için temel olmalıdır.

Bir an bile durmadan sürekli çalışıyordu. Bütün arkadaşları tarafından seviliyordu. O, zorluğu seven biriydi. Heval Tolhildan sorumlulukları üstlenirdi, ne kadar zor ve meşakkatli bir iş varsa hazır bulunurdu. Hayattaki tüm arkadaşlarıyla bir oldu. Heval Tolhildan’ın intikamcı bir ruhu vardı, bu yüzden onun yaşamdaki adı da Tolhildan’dı. Heval Tolhildan, 7 şehit vermiş bir aileden geliyordu. Buna dedelerini de eklersek 9 şehit oluyorlar. Sıradan bir aile değildi. Bunların hepsinin intikamını aldı. Bütün bunların intikamını alması gerektiğini söyledi. Bir Kürt gencini gerilla saflarına kazandırmak için, bir gence özgürlük yolunu tanıtmak için gece gündüz düşünürdü. Bir genci doğru yola nasıl yönlendireceğini düşünürdü. Onun için Tolhildan yoldaşa gençliğin komutanı ve öncüsü diyoruz. Heval Tolhildan, Kürdistan dağlarının yoldaşı, Kürdistan ovalarının, şehirlerinin yol arkadaşıdır. Kürdistan’ın özgürlük aşığıdır. Kürdistan halkının ve mazlumların özgürlük sevdalısı. Özgürlük aşığıydı. Bu nedenle Kürdistan gençliğinin heval Tolhildan’ı örnek alması gerekiyor.

 

Kürdistan’dan bir Tolhildan geçti ve binlerce Tolhilda’ların bu yola devam etmesi gerekiyor!

Heval Tolhildan Kürdistan’ın kayalarına ve dağlarına aşıktı. Bu yüzden heval Tolhildan’ı seven Kürdistan’ın özgür dağlarına gitmelidir. Çünkü Kürdistan topraklarının her köşesinde bedeller ödenmiş, özgür Kürdistan için kan dökülmüştür. Dolayısıyla Kürdistan gençliğinin Şehit Tolhildan gibi yoldaşların yolunu kendine temel alması gerekiyor. Kürdistan’dan bir Tolhildan geçti ve binlerce Tolhildanlar’ın bu yola devam etmesi gerekiyor. İntikamcı gençlere ihtiyaç var. Kürt halkı olarak çok duygusal bir dönemden geçiyoruz. Özellikle içerisinde olduğumuz yıl çok duygusal ve hassas bir yıl. Emeğimizi, acımızı, yorgunluğumuzu en üst seviyeye çıkarabiliriz. Tolhildan yoldaşın hayali Kürdistan’ın dört parçasını özgür görmekti. Bizim görevimiz Tolhildan’ların hayallerini gerçekleştirmektir.

İçinden geçtiğimiz bu süreç oldukça stratejik bir süreçtir. Kürt gençliği bu aşamada heval Tolhildan’ların yolundan ayrılmamalı ve yola devam etmelidir. Bugüne kadar tarihin sayfalarında, en zor zamanlarda Kürt gençleri alanları boş bırakmamış, gittikleri her yerde alanları ve mücadele yolunu büyütmüş, güçlendirmişlerdir. Bugün intikam yoluna devam etmek ve gerilla saflarına katılmak toplumun tüm grup ve kesimlerinin görevidir. Kürdistan devrimini kazanacak ilk güç özgürlük gerillalarının gücüdür. Bu, gerillaların savaş mevzilerindeki iradesiyle kanıtlanmıştır. Heval Tolhildan ve diğer yoldaşlarımızı bu gerçeği ispatladılar. Şehitlerin ve Tolhildan’ların bizlere bıraktıkları yolun devam ettiricileri olarak mücadele saflarında yerimizi almalıyız. Kürt gençliği hiçbir şekilde kendini kandırmamalı. Şehit Tolhildan Doğu Kürdistan’dayken söylediği gibi; “Tarihin sayfalarının benimle gurur duymasını istiyorum. Aynı zamanda Kürdistan topraklarının özgürleştirilmesi vaadi ile halkımı özgür Kürdistan topraklarına geri döndürmenin sözünü veriyorum. ” Heval Tolhildan’ın ruhunu özgürce yaşamalıyız. Kürdistan dağlarında ve Doğu Kürdistan şehirlerinde Tolhildan’ın ruhunun yaşadığını kanıtlayacağız.”

Related Articles

Close