GenelPortreŞehitYurtsever Gençlik

Yüreği Özgürlük Heyecanı kadın

Yurtsever Gençlik Dergisi

Viyan Ararat’ın kaleminden: Yüreği Özgürlük Heyecanı kadın

Egemenlerin tarih anlatımlarında kahraman en fazla katliamı yapan olurken, halkların tarihinde kahraman en fazla halkın yüreğinde yer edinen ve hakikati canlandırandır. Hakikati yitirilmiş halkın tarihini canlandırmak ancak bu yitirilmişliğin öfkesini despotlara karşı yaşayan ve hakikatini arayan insanlarla gerçekleşir. PKK, tarihi yok edilmek ve varlığı ortadan kaldırılmak istenilen Kürt halkının , varlığını anlamlı seviyede yaşatma hareketi olurken sende bu tarihin içinde biri olmayı başaran ve karanlığın hüküm sürdüğü düşüncelerde bu karanlığı delen RONAHÎ(ışık) oldun.
Hakikati kendisinde somutlaştıran ve herkesin aradığı hakikat olan RONAHÎ. Yaşam mücadelenle kendinden önceki yoldaşlarının hakikatiyle yaşama ve o hakikate yönünü verip bir parça olmaya çalışırken hakikatin kendisi oldun.

 

Ronahi bir diğer ismiyle Leyla Şaylemez. Teslimiyetin ihanet, direnişin zafer olduğu Kurdistan coğrafyasında düşman zulmüne karşı teslim olmayı reddedip her yanı tarihi mirasla dolu olan Amed’den göç etmek zorunda kalmışlar. Tarihte zalimler insanların kafalarından kaleler yaparken direnişin kendisini her bir taşında nakşettiği Amed’de insanlar bedenleriyle zalimlere yıllarca yıkmayı başaramadıkları kaleler olmayı başardılar. Bu mirası devir alan Leyla Şaylamez, mücadelesiyle zalimlerden hesap sormanın adıdır.

 

Leyla Şaylemez, daha küçük yaştayken düşmanın kirli politikalarından kaynaklı ailesi Avrupa’ya göç etmek zorunda bırakılmıştır. İnsanın düşünce ve duygularının eritildiği, sadece kemik yığınların boy gezdiği Avrupa’da kendisi olarak kalmayı ve özünü bu kirli sisteme karşı korumayı başarabilmiştir. Avrupa’nın insanları içine çektiği liberal dehlizlerde o tehlikeyi küçük yaşta fark etmiş,bu sistemin çelişkisini yaşayıp hep bir arayış içerisinde olmuştur. İnsanlığa beşiklik etmiş Kurdistan toprağının sıcaklığının özlemini derinden yaşayıp ve güneşin ülkesine olan hasretiyle kimlik arayışı içerisinde olmuştur. Leyla Şaylemez her gününü yıllarca yasaklanmak istenilen kimliğine göre, Kürt kadını olma gururunu taşıyıp ve genç olmanın dinamizmiyle mücadelede bulunarak yaşamıştır. Genç olma Leyla’da yeni bir kimlik olarak anlam ve ölçü kazanmıştır. Genç olmak herkesin yüreğinde kendini hissettirmek, canlı olmak var olanı kabul etmeyip hep daha anlamlı olana ulaşmak Leyla’da ifadesini bulmuştur. Canlılığıyla varlığını hissettirme ve insanca yaklaşımlarıyla etrafında olup ta yüreğini fethetmediği kişi kalmamıştır. Ülkesine olan özlem, aşk ve bağlılıkla büyük mücadele edip büyük başarmak isteyen bir yoldaştı.

 

Leyla Şaylemez, kapitalist sistemin merkezi olan Avrupa’da umudun tükendiği, yaşamın anlam kaybettiği ve kadınların özellikle genç kadınların kimlik kaybı yaşadığı mekânda umudu yeşertmenin ve kadın olmanın hakikatini derinden yaşamakla genç kadınlara özgürlük yolunun öncüsü oldu. Yüzlerce genç kadını kapitalist modernitenin çarkından çıkartıp özgürlük saflarıyla buluşmasını sağlamıştır. Leyla yoldaştaki düşmana olan büyük intikam yemini ve tarihi bilinç daha fazla genç kadınları eğitmeye ve örgütlemeyle eyleme kavuşmuştur. Sistemin çarkından çıkarılan her bir kadının düşmana en büyük darbe olduğunun bilinciyle mücadeleye sarıldı. Arayışı kendini bilme ve bulma arayışıdır. Kadın nasıl anlamlı yaşar? özgürlük kadında nasıl anlam bulur? ve kadın kendisine biçilen ölüm kefenini nasıl yırtıp kölelik zincirini kırabilir? Soruları Leyla Şaylemez’de cevabını bulmuştur. Leyla yoldaşta cevabını bulan bu sorular, sistem içinde an be an eritilmek istenilen genç kadınların özgürlük umudu olmuş ve onun takipçisi olan genç kadınlar yönlerini özgürlük saflarına çevirmiştirler.

 

Genç kadınlarda Leyla’nın anlamı, bir kez daha tarihi anlam kazanıyordu. Kurdistan’da Leyla Qasım, Leyla Kaplan, Leyla Agirî, Leyla Sorxwîn ve Leyla Şaylemez direnişin adı ve intikam yeminiyle düşmandan hesap sormaktı, Leyla olmak toprağına aşk düzeyinde bağlı olmaktı. Leyla, adı gibi yaşamayı başarmış ve aldığı mirasla genç kadınların yaşam kaynağı olmuştur.

 

Genç kadınların sembolü ve öncüsü. Mücadele yaşamıyla genç kadınların akademisine kendi ismini vermiştir. Genç kadınlar, Önderlik ideolojisiyle sistemin kirinden arındığı, değişime yatırdığı ve güçlendirdiği Ş.Leyla Şaylemez akademisiyle toplumun öncüsü haline gelmektedirler. Bu kadınlar direniş ve devrim sahalarında düşmanın nefes almasına dahi fırsat vermeden soluksuzca savaşmaktadırlar.

 

Leyla Şaylemez, mücadelesiyle çekim merkezi oldukça düşmanında hedefi haline geldi. 9 Ocak 2013 Paris’te Kurdistan’ın öncü kadınları katledildi. Tarihte direnişin ve özgürlüğün sembolü olan Paris o gün kendi tarihine ihanet etti. Sara , Rojbîn ve Ronahî özgürlüğü haykıran bir slogan ve yüzlerce, binlerce kadının ismi oldu .

Related Articles

Check Also

Close
Close